Vastuullisuus

Vastuun kokeminen edellyttää toisen ihmisen asemaan asettumisen taitoa. Toisen ihmisen asemaan asettumisen taitoa tarvitaan, jotta ihminen pystyisi käsittämään oikeaa ja väärää. Myötätunnon osoittamisen piiriksi ei riitä nykyaikana pelkästään oma lähiyhteisö, sillä olemme väistämättä maailmankansalaisia. Esimerkiksi suomalaisen ruisleivän ruis viljellään, puidaan ja jauhetaan yhä harvemmin Suomessa. Ihmisten välisen yhteenkuuluvuuden tunnistamisen lisäksi oleellista on myös luonnon ja ihmisen välisen riippuvuuden sisäistäminen.

  • Millaisia konkreettisia keinoja varhaiskasvattajilla on tukea lasten vastuullisen maailmasuhteen kehittymistä?
  • Millaista tietoa, taitoa ja asennoitumista tarvitaan?
  • Mitä vastuullisuuteen kasvattaminen tarkoittaa päiväkodin arjessa jokapäiväisinä tekoina?

Keskustelunaiheita vastuullisista elämäntavoista

Liikkuminen
Mitä kulkuneuvoja perhe käyttää? Miten me voisimme liikkua ekologisemmin? Miten se vaikuttaisi matkan hintaan tai siihen käytettyyn aikaan?
Ravinto
Mistä ruoka tulee? Olisiko mahdollista vaikuttaa siihen, että päiväkodin ruoka tulisi lähempää kuin nyt? Entä ravinnon laatu? Olisiko eläinperäisiä raaka-aineita mahdollista korvata kasvisperäisillä?
Asuminen
Miten me voisimme säästää vettä ja lämmitystä sekä tuottaa vähemmän jätettä? Pohtikaa omaa energiankäyttöänne. Astetta pienempi huoneen lämpö vähentää 5% energian tarvetta. Lämmin vesi edellyttää paljon energiaa. Ilman lajittelua jäte pysyy jätteenä. Lajittelun avulla jätteestä saadaan taas raaka-ainetta. Perustuuko tavaroiden ja laitteiden uusiminen tarpeeseen vai mielihaluun?
Harrastukset
Pohtikaa eri harrastusvaihtoehtoja ja yhteisöllisyyden muotoja omassa lähipiirissänne. Olisiko esimerkiksi partio-harrastus hyödyllinen, miten vanhempainyhdistystoiminta tai asukastoiminta voi vaikuttaa kestävän kehityksen kasvatusta edistävästi, onko asuinalueella esimerkiksi kyläkerho- toimintaa tai voisiko sellaista perustaa?

AIHEPIIRIIN LIITTYVIÄ SATUJA JA KUVAKIRJOJA

Amani-aasi ja Viisas kilpikonna: Wilson Kirwa
Amani-aasi ja hänen ystävänsä oppivat jälleen tärkeitä elämänarvoja. Kirjan tarinoissa he oppivat toisten eläinten positiivisten tekojen kautta miten tärkeää on toimia oikein. Tarinat kertovat sekä pienille että isommillekin lukijoille miten kunnioitetaan muita, mitä todellinen ystävyys tarkoittaa ja kuinka tärkeää on toisten auttaminen.
Ikäsuositus 3+

10 askelta maapalomme auttamiseksi: Melanie Walsh
10 askelta maapallomme auttamiseksi -kirja kertoo esimerkein lapsen näkökulmasta, mitä voimme tehdä ympäristömme hyväksi. Kurkistusläppien takaa paljastuu käytännön pieniä vinkkejä maapallomme hyvinvoinnin takaamiseksi.
Ikäsuositus 3+

Itämeren Ritarit: Karin Henrikkson
Itämeren Ritarit on tarina rakkaasta Itämerestä – sen kaloista ja lapsista sen ympärillä. Sadussa Harri Hauki, Kaisa Kampela ja Aino Ahven oppivat, ettei meri voi hyvin ja kokevat huikean seikkailun lähtiessään pelastamaan sitä.
Ikäsuositus 3+

Morttu Mursu: Olli Kuusisto
Mortun kertomuksen kautta lukija tutustuu Jäämeren eläin- ja kasvimaailmaan sekä alkuperäisväestöön, saamelaisiin. Etsiessään kumppania itselleen, Morttu joutuu tutustumaan myös Itämeren ympäristöongelmiin.
Ikäsuositus 3+

Roskapartio iskee, Sirre Siilin ja Paulus Pupun seikkailut: Aki Nummelin
Metsä on jo ennestään täynnä roskia. Retkellä olevat lapset Sini ja Santeri eivät yhtään ajattele, mitä tekevät, vaan heittelevät tyhjiä purkkeja sinne tänne ja saavat harmia aikaan. On metsän oman roskapartion vuoro iskeä!

Pikku papu ja kukka: Liisa Kallio
Haluaisitko tietää mitä kirvojen kokouksessa puhutaan, miten leppäkerttu irvistää tai mitä aurinko pohtii? Kekseliäs pikku kilpikonna Papu innostuu puutarhanhoidosta, kylvää siemenen ja hoitaa sitä ystäviensä linnun ja leppäkertun kanssa. Siemen itää ja siitä nousee verso, josta kasvaa suuri kaunis kukka. Kun tulee syksy, kukan terälehdet putoavat ja Papulle tulee ikävä kukkaa. Silloin lintu lohduttaa. Se säästi yhden siemenen ja antaa nyt sen Papulle. – Kun kylvät tämän keväällä, siitä kasvaa uusi kukka. Papu on taas iloinen. Luonnon kiertokulku jatkuu.
Ikäsuoistus 3+

Hörö-peikon sähkösöhlingit: Sirkka Shayan
Kirja on tarkoitettu vastuullisen energiankäytön opetukseen esi- ja alkuopetukseen.
Ikäsuositus 6+

Kierrätä hauskasti, askartele uudeksi. Kristian Huitula ja KirsiSinko
Muumitalossa on täysi tohina päällä, sillä muumit siivoavat ullakkoaan. Poisheitettäviä tavaroita kertyy aikamoinen määrä, mutta sitten Muumipappa huomaa mielenkiintoisen esineen ja saa oivan idean. Tämä Kirja sisältää 11 hauskaa ja helppoa askartelua, joita voitte yhdessä lapsenne kanssa tehdä.
Ikäsuositus 4+

Lasten aurinkovuoksi: Opas egologiseen lasten kulttuuriin: Anu Suosalo
Kirja kertoo aurinko-mentaliteetista ja innostaa tutustumaan maailmaan lapsen silmin. Kirjassa kerrotaan kuinka meistä jokainen voi tarjota lapselle eväät luovuuteen ja toimeliaisuuteen antamalla leikille tilaa. Kirjassa lapset matkaavat läpi kuuden vuodenajan, löytäen maasta ihania aineksia mielikuvitusmatkoilleen.

Lapsen oma vihreä kirja: Christina Goodings
Lapsen oma vihreä kirja käsittelee lapsen näkökulmasta tärkeää ja ajankohtaista aihepiiriä: kestävää kehitystä, kierrätystä ja lapsiperheen ekologisia valintoja. Havainnollinen ja lapsen kokemusmaailmaan ankkuroituva opas kertoo, mitä perheen pienimmätkin voivat tehdä yhteisen maapallomme hyväksi.
Ikäsuositus 3+

Lohi-Valtteri: metsämörrin ystävä vesien äärellä: Irja Nikkinen
Lohi-Valtteri on avain vesien ihmeelliseen maailmaan. Kirja kertoo kiehtovan tarinan Lohi- Valtterin synnystä ja metsämörrilasten jännittävästä seikkailusta veden äärellä.

Maapallolla on kuumetta: Rich Hought
Josefiinan on tehtävä lujasti töitä jotta maapallo tervehtyisi. Ystävä ulkoavaruudesta, Fredo, on tarkkaillut maata avaruudesta käsin, eikä hän lainkaan pidä siitä mitä näkee. Vaikkei Josefiina voi tehdä kaikkea maapallomme hyväksi, on tärkeää, että hän jokaisen muun tavoin auttaa tekemään maailmasta puhtaamman ja terveemmän. Tehtävien ja tietojen välityksellä pelaaja oppii ympäristöön, energiaan ja ilmastoon liittyviä asioita.
Ikäsuositus: 3+.

Miina ja Manu kierrättävät: Tuomas Mäkelä
Päiväkodin lapset järjestävät rannassa siivoustalkoot, sillä joku on sotkenut paikat pahemman kerran. Leikin ohessa opetellaan, mitkä jätteet kuuluvat biojäteastiaan, mitkä lasinkeräykseen, mitkä paperinkeräykseen, sekä monta muuta tärkeää asiaa. Jätteiden lajittelun alkeet helposti ymmärrettävässä muodossa

Kotimetsän paras kirja: Irja Nikkinen
Von Harmajan hiiriperhe elää melkoisen epäekologista elämäänsä Kotimetsän laidalla. Eräänä päivänä hiirityttö Tiina löytää metsästä kirjan, Ekoaapisen, jonka oppeja noudattamalla perhe onnistuu muuttamaan elintapojaan ympäristöystävällisemmiksi. Mukana muutoksen toteuttamisessa on koko perhe. Ikäsuositus 3+

Onni-pojan kierrätyskirja:  Sanna Pelliccioni
Onni syö aamiaista vanhempiensa kanssa ja tietää, miten ruokailusta syntyneet roskat lajitellaan eri astioihin. Täydet roska-astiat viedään yhdessä isin kanssa taloyhtiön jätekatokseen. Naapuri tuo pahvilaatikoita roskikseen, ja isi saa siitä idean rakentaa Onnin kanssa pahvilaatikkolaivan.
Ikäsuositus 3+

Roska-Reima ja jätevuoren valloitus: Marika Kokkonen
Hauska ja opettavainen tarina Sottamäen jätekasasta, joka innostaa pieniäkin kierrättäjiä huolehtimaan ympäristöstään. Ikäsuositus 3+

Roskat pois, kurkista ja kierrätä: Peter Allen ja Sari Kumpulainen
Mitä roskille tapahtuu sen jälkeen, kun ne on heitetty pois? Se selviää tämän kirjan luukkujen alle kurkistamalla. Kirjassa seurataan roskien matkaa valtavassa jätteenlajittelulaitoksessa ja opitaan, millaisten vaiheiden myötä jätteistä kierrätetään uusia ja hyödyllisiä tavaroita.
Ikäsuositus 3+

Sinä voit pelastaa maapallon:Helppoja keinoja suojella ympäristöä joka päivä: Rich Hough
Tämä kirjaa tarjoaa ideoita ja vinkkejä, miten pystyt joka päiväisillä asioilla vaikuttamaan siihen kuinka emme tuhoa maapalloamme lisää.
Ikäsuositus 7+

Salaperäiset kirjaimet – Vartsu variksen energiakierros: Maisa Savolainen
Salaperäiset kirjaimet on tarina siitä, kuinka papukaija Amazon selviytyy suomalaisessa metsässä, löytää itselleen ystäviä ja oppii monta kiinnostavaa asiaa energian tuottamisesta ja säästämisestä. Tarinaa voi elävöittää
pöytäteatterin avulla yhdessä lasten kanssa.
Ikäsuositus 5+

Paavo ja Petra kotona ja retkellä: miten toimin, että säästäisin luontoa? Terttu Oja
Paavo ja Petra miettivät miten säästetään luontoa toimimalla oikein kotona ja lähiympäristössä. Luontoa säästämällä säästetään myös energiaa.
Ikäsuositus 3+

Tarpeellinen tammi: Emily Hutta
Eräänä kuumana päivänä, masu täpösen täynnä hunajaa, Nalle Puh sai erinomaisen tuuman. Hän päätti lähteä ottamaan nokkaunet lempipuunsa suojaan. Tammen vilpoisassa varjossa Puh uinahti nopeasti. Kun hän heräsi, korkealla havisevat tammenlehdet näyttivät jotenkin erilaisilta. Ne olivat kellastuneet! Kanin mielestä puu kaipasi kastelua. Niinpä koko joukko Puolen hehtaarin metsän asukkaita lähti yhdessä tuumin pelastamaan tuttua tammea – olihan se kaikille heille monella tapaa tärkeä.
Ikäsuositus 3+.